4 Manieren om GPS data weer te geven op je eigen website

De meeste GPS modellen slaan de afgelegde routes (tracks) op in een .GPX bestand op de GPS. Deze bestanden bevatten een serie waypoints met tijds- en/of hoogteaanduiding etc. Soms wil je deze informatie op je website laten zien, het liefst geprojecteerd op een kaart, zodat je een mooie grafische weergave op internet krijgt van je wandeling, fietstocht of autorit. Hieronder staat een overzicht van websites waarmee je je GPS-data kunt weergeven op je eigen website.

Google Maps

Google Maps kan data weergeven in .KMZ formaat. Wanneer je de tracklog van je GPS binnen Google Maps wilt weergeven, zul je deze dus eerst moeten omzetten naar een .KMZ bestand. De meeste programmatuur welke wordt geleverd bij je GPSr heeft hiervoor een export mogelijkheid ingebouwd.
Wil je een .KMZ weergeven, dan is een verwijzing naar deze .KMZ voldoende voor Google Maps. Kopieer en plak hierin de verwijzing naar het .KMZ bestand. Nu wordt de volledige track weergeven in Google Maps. Mocht je deze informatie op je eigen website willen hebben, kies dan Link en gebruik de ‘HTML in website plakken’ verwijzing.

Google Maps route op je websiteGPS Visualizer

De website van GPS Visualizer doet dit allemaal voor je: hier kan je rechtstreeks je GPS-data uploaden (welk formaat dan ook) en middels zeer veel opties weergeven op een door jou gekozen kaart van Google Maps of ander formaat. Onder de grote hoeveelheid opties valt de mogelijkheid om verschillende kleurniveaus voor snelheid of hoogte te definiëren, waarmee de weergave van je afgelegde route wel heel erg mooi wordt vormgegeven.

GPS Visualizer

GeoCommons

Op de website van GeoCommons kun je ook rechtstreeks data uploaden, welke daarna kan worden aangepast en worden gedeeld op Internet. Hiervoor is wel een (gratis) registratie nodig. Het uploaden kan niet rechtstreeks in .GPX formaat, maar .KML/.KMZ wordt wel ondersteund. Ook ondersteuning van geodata in de vorm van een .CSV/Excel bestand kan worden ingelezen. Deze website wordt niet alleen gebruikt voor het weergeven van routes, maar ook andere geoinformatie kan worden weergegeven.

GeoCommons Route Kaart

WordPress: GPX2GRAPHICS Plugin

Een andere manier om je GPS data weer te geven op de eigen website is deze plugin voor WordPress. Mocht je een eigen WordPress website hebben, dan is deze plugin zeer geschikt om je tracks weer te geven op je blog. Na installatie van de plugin kan een kaart worden opgeroepen met de functie: [gpx2graphics map ]. Ook kan er een hoogteprofiel worden weergegeven van de ingelezen route.

Wordpress:GPX2GRAPHICS

Online omzetten van .GPX naar .KML

Mocht je niet in de gelegenheid zijn de data van je GPS om te zetten naar een gangbaar formaat. Via bovenstaande website kan dit online geregeld worden. Er kan worden geconverteerd van en naar GPX, OV2, CSV, KML en nog veel meer formaten.

Waarmee laat jij jouw GPS data zien?

This entry was posted in Software and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to 4 Manieren om GPS data weer te geven op je eigen website

  1. guido says:

    een andere mooie gratis optie is http://www.mappingsupport.com/p/gmap4.html .
    Ik gebruik zelf http://www.robogeo.com en geotag mijn foto’s daar gelijk mee.

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.