Wat is de Garmin Chirp nu weer?

Garmin ChirpEen nieuw fenomeen is waargenomen vanuit de Garmin contreien: De Garmin Chirp.
De officiële Garmin website kan het apparaatje niet vinden, echter is de Garmin Webshop wel op de hoogte van dit apparaatje en daar zijn ook de technische specs te vinden. Een ‘official Garmin Distributor’ uit Kenya heeft het apparaat op zijn website staan. Ook wordt er over gesproken op de verschillende GPS-websites en het forum van geocaching.com

Maar wat is het nu eigenlijk?

Volgens bovenstaande website is het een klein en handig apparaatje dat een signaal afgeeft tot een straal van ~10m. Dit signaal kan worden opgevangen door daarvoor geschikte Garmin GPS en kan vooraf geprogrammeerde informatie doorgeven aan de handheld. Het apparaatje kan het volgende in een signaal verzenden volgens het door Garmin ontwikkeld ANT+ signaal (wordt ook gebruikt door de Oregon en Dakota modellen):

  • een geocache ID
  • een trackable ID
  • een hint
  • een coördinaat, of een projectie naar een coördinaat
  • een compete set coördinaten van een multicache

Het apparaat wordt beveiligd met een wachtwoord en is waterdicht tot op 10m. De werktijd van de interne batterij wordt geschat op 1 jaar. Ook houdt de Chirp bij hoe vaak iemand verbinding heeft gemaakt met dit kleine apparaatje.

Een soort omgekeerde vorm van Geocaching dus.
In eerste instantie dacht ik: “Wat moet je hier nu mee? Wat is de lol ervan?”. Echter nu ik er steeds meer over lees is lijkt het me best een geinig hebbedingetje.
Creatieve geocacheleggers kunnen weer wat nieuws bedenken! Dit is een extra toevoeging op het leggen van caches met een hoog ‘gadget’-gehalte.
Je zou er bijvoorbeeld een kluiscombinatie in kunnen zetten welke dan opgevangen dient te worden in de buurt van een eindcache, welke is afgesloten met een cijferslot. Of je zou er een complete multi in kunnen zetten en dan dit apparaatje verstoppen bij het startcoördinaat. Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer toepassingen voor te bedenken!

Enkele screenshots van opgevangen signalen van de Chirp op een Garmin Oregon:

UPDATE van Garmin:

Starting today, geocachers have a new trick up their sleeves – and in their caches – as we’re introducing chirp, a unique wireless beacon designed specifically for the outdoor adventures of geocaching

via Titangroup , GPSFix en GPSInfo

 
[ad name=”Google Adsense Content”]

This entry was posted in Geonieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Wat is de Garmin Chirp nu weer?

  1. Pingback: Geolinkdump week 12

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.