NOS.NL: Geocaching beleid van gemeenten?

geocaching voorwaardenMeldplicht? Toestemming of vergunning?

Onlangs publiceerde de NOS een interessant stuk over geocaching en geocachers. Wat geocaching is, dat weten we hier allemaal wel. En hoeveel caches er te vinden zijn kunnen we met één druk op de knop tevoorschijn toveren. Het stuk volgt een paar fanatieke cachers op hun geocaching reizen over de hele wereld.

Interessanter is het onderwerp aan het einde van het stuk: hoe gaat men in Nederland om met het leggen van een geocache? Iedereen mag en kan een geocache plaatsen, mits deze voldoet aan de regels van Groundspeak. Maar op welke manier wordt in Nederland toestemming gegeven? Nederland kent geen enkele vierkante centimeter grond zonder eigenaar. Veel voor geocaching interessante plekken zijn òf in eigendom van de betreffende gemeente, òf eigendom van een beheerorganisatie, zoals Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.
Nu zijn voor Staatsbosbeheer duidelijke afspraken gemaakt over het wel of niet mogen plaatsen van een geocache. Natuurmonumenten heeft zelfs een heus geogame park ingericht om iedereen kennis te laten maken met geocaching.
Landschap Overijssel geeft speciale vergunningen uit voor het plaatsen van geocaches. Er wordt dan samen met de terreinbeheerder ter plaatse bekeken of er geen schade kan worden aangericht aan de natuur en de omgeving.
Maar per gemeente is het beleid hierin nogal verschillend.
Bijvoorbeeld Gemeente Venlo: hier wordt op hun website een pagina gewijd aan de voorwaarden voor het plaatsen van een geocache. Net zoals de gemeente Venlo, waar ook een aantal reële voorwaarden worden gesteld om een geocache te mogen plaatsen.
Andere gemeente hebben hiervoor een digitaal toestemmingsformulier, net zoals je een paspoort of een rijbewijs aanvraagt.
Gemeente Leeuwarden heeft ook heldere voorwaarden voor het plaatsen van een geocache. Wanneer je hiervan afwijkt, zal er een officiële aanvraag moeten worden ingediend bij de gemeente voor een vergunning voor gebruik van openbare ruimte.

Heeft jouw gemeente beleid voor geocaching?

This entry was posted in Geocaching. Bookmark the permalink.

2 Responses to NOS.NL: Geocaching beleid van gemeenten?

 1. fralanne says:

  De Gemeente Venlo heeft de voorwaarden voor het plaatsen van een Geocache van hun Website afgehaald en mij op 4 maart 2016 de volgende gegevens gestuurd:

  In plaats daarvan worden geocaches op gemeentelijke gronden standaard toegekend onder de volgende voorwaarden:
  1. Er mogen geen gevaarlijke situaties ontstaan bij het plaatsen van, het zoeken naar en het opruimen van een geocache.
  2. Het plaatsen van een geocache is een eigen verantwoordelijkheid van de plaatser. De gemeente is dus niet verantwoordelijk als zo’n cache kwijtraakt, kapot gaat, en bij gevolgschade.
  3. Bij plaatsing (en als gevolg van plaatsing) mogen andermans eigendommen (dus ook die van de gemeente) niet beschadigd worden.
  4. De gemeente Venlo wil niet dat er gegraven wordt in de grond in verband met mogelijke aantasting van gazon, boomwortels, beplanting, verhardingen, kabels, leidingen, etc. Wel kunnen caches bijvoorbeeld tussen los liggende bladeren of in los zand geplaatst worden indien dit niet tot beschadigingen leidt.
  Voor eigendomsgegevens dient u contact op te nemen met het kadaster. Voor het plaatsen van geocaches hoeft u geen contact meer met de Gemeente Venlo op te nemen.

  groetjes, fralanne

 2. VanZusje says:

  https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/geocaching


  Geocaching
  U mag zonder vergunning cache(s) verstoppen in verband met het spel geocaching. Wel gelden er een aantal voorschriften.

  Goed om te weten
  * U volgt de richtlijnen van Stichting Geocaching Nederland.
  * Als u de cache(s) verstopt op particuliere grond of water, moet u toestemming hebben van de eigenaar.
  * U mag geen cache(s) plaatsen langs doorgaande wegen, bij funderingen van bruggen en kunstwerken, invloedsfeer van het spoor, afsluitergroepen en binnen de kroonprojectie van bomen.
  * U bent verantwoordelijk voor de (verkeers)veiligheid van uzelf en deelnemers aan het spel tijdens het plaatsen van en zoeken naar de cache(s).
  * De gemeente is als eigenaar van de grond niet aansprakelijk voor beschadiging, vernieling of tenietgaan van de cache(s).
  * Bij het verwijderen van de cache(s) laat u de locatie in de oorspronkelijke staat achter.
  * Aanwijzingen van overheidsdiensten volgt u op.
  * Bij twijfel over een locatie neemt u contact met ons op.

  Meeste is logisch, al is het punt “geen cache(s) … binnen de kroonprojectie van bomen” vaak lastig

Geef een reactie