GPS – global positioning system

gps satelliteWat is een GPS?

GPS is een afkorting van Global Positioning System.

Wikipedia zegt hierover: Global positioning system is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten.

Waarvoor wordt deze techniek gebruikt?

De meest gebruikte toepassing heden ten dage is navigatie. Tegenwoordig is een navigatiesysteem onderdeel van de standaarduitrusting van nieuwe auto’s.
Daarnaast wordt in de botenindustrie en de vliegtuigwereld al veel langer gebruikt gemaakt van navigatie.
Oorspronkelijk was het satellietsignaal alleen te gebruiken door het Amerikaanse leger. Toen dit in 2000 door het Amerikaanse Parlement werd vrijgegeven kon iedere burger ook gebruik maken van dit signaal. Hiermee werd de markt van navigatietoestellen geopend.

Er komen steeds meer navigatiesatellieten in een baan om de aarde, en de techniek van plaatsbepaling wordt ook steeds nauwkeuriger.

Toepassingen voor iedereen

De GPS is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Iedere smartphone doet aan plaatsbepaling en maken er zelfs spellen voor, zoals Geocaching, Geogame en andere leuke games. Social Media speelt in op lokatiebepaling in de vorm van zogeheten check-ins bij lokaties zoals Facebook, Twitter en Foursquare.
Foto’s worden steeds meer automatisch voorzien van coördinaten, zodat deze gelijk op een kaart getoond kunnen worden.

De belangrijkste fabrikanten

Er zijn een aantal grote spelers op de navigatiemarkt. Door ontwikkelingen in de techniek worden modellen steeds nauwkeuriger, kleiner, zuiniger en vooral goedkoper.

Enkele grote namen in de GPS wereld:

  • Garmin
  • Magellan
  • TomTom
  • NavMan
  • Lowrence
  • Navigon
  • Fleetbase

 

 

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.